Karten is steeds populairder in Nederland. Lekker rijden en jezelf even helemaal Max Verstappen wanen spreekt nou eenmaal jong én oud aan. Overdekte (indoor) kartbanen komen daarom ook steeds meer voor, maar in de buitenlucht (outdoor) karten wordt steeds schaarser. Dat is jammer, want outdoor karten heeft weer hele andere voordelen dan indoor karten! Wat zijn de voornaamste verschillen tussen outdoor en indoor karting en waar moet je op letten als je ergens wil gaan karten?

Indoor karten

In beide gevallen rij je in vergelijkbare karts over bochtige circuits. Veiligheid staat daarbij natuurlijk altijd voorop en daardoor zijn beide vormen van karten ook goed geschikt voor kinderen. Toch is outdoor karten een hele andere ervaring dan indoor karten. Door de beperkte ruimte indoor heb je daar vaak te maken met veel strakke bochten. Het circuit is ook goed afgebakend waardoor het niet mogelijk is naast de baan te belanden.

Outdoor Karting versus Indoor KartingEen nadeel van indoor karten is dat het in de zomer binnen behoorlijk benauwd kan worden, zeker wanneer er meerdere karts op de baan staan te ronken. Bovendien wordt er binnen vaak gebruik gemaakt van een speciaal soort zeil als ondergrond, wat glad aanvoelt en voor de bekende piepende banden zorgt. Wij rijden ook, in tegenstelling tot onze collega’s Power Area (powerarea) niet met elektrische karts, maar nog gewoon op benzine!

Outdoor karten

Bij outdoor karten voel je de wind in je gezicht en ruik je de frisse lucht, ook in de zomer. Je rijdt op asfalt, wat natuurlijker aanvoelt. Circuits buiten hebben meestal geen kunstmatige heuvels of fly-overs, maar benutten juist de natuurlijke hoogteverschillen om een race voortdurend spannend te maken.

Een circuit buiten is vaak ook ruimer dan een indoor circuit. Er zijn natuurlijk nog steeds zwierige bochten die je stuurmanskunsten flink op de proef stellen, maar het is allemaal minder krap dan indoor. Er is daarom ook niet altijd een vangrail om je op te vangen; na een stuurfout kun je ook gewoon naast de baan in het gras belanden. Outdoor karten lijkt daardoor meer op het ‘echte’ werk; niet voor niets is ons Formule 1-arrangement één van onze populairste arrangementen.

Outdoor karten is daarentegen wel weersafhankelijk. Het kan tenslotte ook koud of nat zijn tijdens het karten en bij echt slecht weer gaat het misschien niet door. De kartbaan in Vaals is overigens niet het gehele jaar open. In de koudste wintermaanden zijn wij gesloten.

Outdoor Karting Vaals

Outdoor kartbanen komen minder voor dan indoor banen. Je moet er immers meer ruimte voor hebben en kunt de baan vaak niet het hele jaar open hebben. In Limburg is het gelukkig wel mogelijk. Outdoor Karting Vaals is hét adres voor outdoor karting!